Mimo tego, że granat jako owoc nie należy do owoców o możliwie najniższej kaloryczności, to nie powoduje on u nas żadnego wzrostu wagi. Tak się dzieje z uwagi na to, że ma niski glikemiczny indeks. Zaledwie wynosi on 35.
Granatowy smak
Granat jest owocem należącym do grupy produktów o wspomnianym niskim indeksie glikemicznym. O czym to tak naprawdę świadczy? Im wyższy ten wskaźnik będzie, tym się nam bardziej podniesie poziom glukozy we krwi po zjedzeniu produktu.
Niski glikemiczny indeks granatu sprawia, że jest on znacznie wolniej trawiony. Powoduje to w konsekwencji to, że po jego zjedzeniu poprzez długi czas nie będziemy kompletnie odczuwali głodu. Produkty tego typu powinny stanowić pewnego rodzaju podstawę każde z diet. Mogą je bez żadnych obaw spożywać nie tylko osoby, które dbają o linię, ale również diabetycy.
W smaku granatu wyczuwamy połączenie goryczy ze słodkim smakiem. Do tego jeszcze dochodzi lekka nutka posmaku kwaśnego. Tak właśnie smakuje granat. Jest to bez obaw słodki owoc.