Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Jak ciąć porzeczki?

    Porzeczki w naszych polskich ogrodach są niezmiernie popularne. Wiele osób je uprawia. Jednocześnie bardzo dużo osób zapomina kompletnie o ich cięciu.

    Cięcie porzeczek

    Sama technika cięcia porzeczek jest oczywiście zależna od konkretnego gatunku, jak i także od konkretnej formy. Czarna porzeczka plonuje najlepiej na jednorocznych oraz dwuletnich pędach. Z kolei porzeczki czerwone oraz białe są najbardziej wartościowe na pędach trzyletnich oraz na pędach czteroletnich.

    Zimowe cięcie powinniśmy najlepiej wykonywać w okresie od stycznia do połowy marca. Z kolei cięcie letnie powinno mieć miejsce zaraz po owocowaniu. Materiał z cięcia rozdrobnić można oraz także kompostować. Możemy go także spalić. Jednak każdorazowo materiał organiczny pozostawiony po cięciu powinniśmy usunąć z plantacji.

    Porzeczki należy ciąć tak, aby na jednym krzewie pozostawić jedynie cztery do sześciu pędów jednorocznych oraz dwa do trzech pędów dwuletnich. Pędy trzyletnie, jak i także starsze wyciąć należy tak samo jak pędy chore.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more