Porzeczki w naszych polskich ogrodach są niezmiernie popularne. Wiele osób je uprawia. Jednocześnie bardzo dużo osób zapomina kompletnie o ich cięciu.
Cięcie porzeczek
Sama technika cięcia porzeczek jest oczywiście zależna od konkretnego gatunku, jak i także od konkretnej formy. Czarna porzeczka plonuje najlepiej na jednorocznych oraz dwuletnich pędach. Z kolei porzeczki czerwone oraz białe są najbardziej wartościowe na pędach trzyletnich oraz na pędach czteroletnich.
Zimowe cięcie powinniśmy najlepiej wykonywać w okresie od stycznia do połowy marca. Z kolei cięcie letnie powinno mieć miejsce zaraz po owocowaniu. Materiał z cięcia rozdrobnić można oraz także kompostować. Możemy go także spalić. Jednak każdorazowo materiał organiczny pozostawiony po cięciu powinniśmy usunąć z plantacji.
Porzeczki należy ciąć tak, aby na jednym krzewie pozostawić jedynie cztery do sześciu pędów jednorocznych oraz dwa do trzech pędów dwuletnich. Pędy trzyletnie, jak i także starsze wyciąć należy tak samo jak pędy chore.