Nie da się ukryć, że gruszki są przepysznym owocem. Pięknie pachną oraz smakują. Co więcej gruszki także leczą. Dzięki wielu minerałom oraz witaminom gruszki znalazły swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie czy też kosmetyce.
Prawdziwa skarbnica witamin
Gruszki to prawdziwe skarbnice witamin takich jak: PP, C, B6, B2, B1, oraz A. Gruszki to także skarbnice minerałów: kwasów owocowych, boru, jodu, żelaza, miedzi, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, olejków eterycznych, błonnika, pektyn czy też węglowodanów.
Spożywanie gruszek znacznie wspomaga pracę mózgu, a do tego chronią nas przed chorobami tarczycy, obniża ciśnienie krwi oraz usprawnia cały proces przemiany materii. Gruszki dzięki zawartości wszelkich składników, znalazły spore zastosowanie w kosmetycznym przemyśle. Mowa tutaj między innymi o produkcji balsamów, żeli pod prysznic, szamponów czy też peelingów.
Jak widzimy zastosowania jest naprawdę sporo. Warto zatem owoce te wykorzystać.