Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Na co pomogą nam gruszki?

    Gruszki mają wiele cennych właściwości. Co jak co, ale warto je jeść. Za moment się o tym przekonamy.

    Na zaparcia oraz biegunki

    Wielokrotnie mogliśmy się spotkać z informacjami o tym, że gruszki są raczej ciężkostrawne. Nie tylko ciężkostrawna jest szorstka i gruba skórka, ale także owoce dzikich gruszek. Jednak tylko i wyłącznie osoby, o bardzo wrażliwych jelitach, lub też cierpiące na schorzenia żółciowych dróg mogą w stanie surowym zaszkodzić. Jednak miękkie oraz soczyste gruszki są polecane w przypadku sporych zaparć. Liczne karotenoidy oraz flawonoidy, które znajdują się w gruszkach mają niezmiernie silne przeciwzapalne właściwości, przeciwdziałają nowotworom w jelitach oraz do tego łagodzą bóle brzucha. Właśnie z uwagi na sporą zawartość wody oraz pektyny, gruszki znacznie rozluźniają stolec oraz także ułatwiają wypróżnienie. Z kolei w przypadku biegunki poleca się spożycie suszonych gruszek, które zawierają dużo więcej garbników przeciwbiegunkowych.

    Co ciekawe gruszki sprawdzają się również na bóle gardła. Naprawdę są one genialne.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more