Gruszki mają wiele cennych właściwości. Co jak co, ale warto je jeść. Za moment się o tym przekonamy.
Na zaparcia oraz biegunki
Wielokrotnie mogliśmy się spotkać z informacjami o tym, że gruszki są raczej ciężkostrawne. Nie tylko ciężkostrawna jest szorstka i gruba skórka, ale także owoce dzikich gruszek. Jednak tylko i wyłącznie osoby, o bardzo wrażliwych jelitach, lub też cierpiące na schorzenia żółciowych dróg mogą w stanie surowym zaszkodzić. Jednak miękkie oraz soczyste gruszki są polecane w przypadku sporych zaparć. Liczne karotenoidy oraz flawonoidy, które znajdują się w gruszkach mają niezmiernie silne przeciwzapalne właściwości, przeciwdziałają nowotworom w jelitach oraz do tego łagodzą bóle brzucha. Właśnie z uwagi na sporą zawartość wody oraz pektyny, gruszki znacznie rozluźniają stolec oraz także ułatwiają wypróżnienie. Z kolei w przypadku biegunki poleca się spożycie suszonych gruszek, które zawierają dużo więcej garbników przeciwbiegunkowych.
Co ciekawe gruszki sprawdzają się również na bóle gardła. Naprawdę są one genialne.