Ogórki mamy dostępne przez cały rok. Cały czas nas kuszą swoim zapachem, ale jedynie tak wyjątkowo smakują latem. Do jakich potraw można je wykorzystać?
Sezon na ogórki
Ogórki to warzywa, które są uprawiane na całym świecie. Możemy wyróżnić ich 100 gatunków. Te smakołyki zielone nie mają jednak zbyt wielu odżywczych wartości, ale są jak najbardziej cenione z uwagi na sporą zawartość zasadowych związków, które wpływają korzystnie na odkwaszenie naszego organizmu.
Sezon na ogórki to okres od czerwca aż do końca sierpnia. W tym okresie ogórki są świetnym orzeźwiającym dodatkiem do kanapek, sałatek, mizerii czy też chłodników. Ogórki, które są niezmiernie delikatne w smaku nie dają zapomnieć o sobie w samej końcówce sezony. Prowokują nas wówczas do tego, aby z nich przygotować zimowe przetwory w postaci ogórków kiszonych, konserwowych, małosolnych czy też marynowanych.
Ogórki tradycyjne przygotowane zawsze się sprawdzają, ale pojawiają się coraz częściej w wydaniach nowoczesnych, jako składnik dipów, sosów, domowego sushi czy też w faszerowanej wersji.