Co jak co, ale kanapki z dżemem smakują naprawdę idealnie. Jest to nie tylko smak z dzieciństwa, ale naprawdę pyszne śniadanko, które przygotujemy w pięć minut.
Gotowym dżemom mówimy NIE
Marynaty, konfitury, dżemy czy też galaretki – to wszystko możemy kupić w sklepie. Jednak po co? Własnoręcznie zrobione dżemy są o wiele smaczniejsze oraz także zachowują dużo więcej witamin, ponieważ przygotowujemy je z naprawdę świeżych owoców, poza tym sami decydujemy o samym smaku oraz także ilości przypraw, które dodawane są właśnie do dżemów.
Sól, cukier, ocet, niska temperatura czy też wysoka temperatura to świetne sposoby utrwalania przetworów. Powinniśmy się dowiedzieć, jakie dokładnie owoce nadają się najlepiej na dżemy, a jakie warzywa najlepiej się nadają na kiszonki.
Oczywiście wszystkie przepisy na przepyszne dżemy znajdziemy w sieci. Wybierzmy takie, które najbardziej nam odpowiadają. Oczywiście dżemy powinniśmy zrobić z takich owoców, które najbardziej lubimy.