Bób bardzo podobnie jak inne strączkowe rośliny, ma bardzo dużo wartości odżywczych. Ma bardzo dużą zawartość białka, która może być spokojnie alternatywą dla białka o zwierzęcym pochodzenie. Co więc jest to źródło kwasu foliowego.
Prawdziwa skarbnica witamin
100 gram bobu surowego pokrywa tak naprawdę 106 procent zapotrzebowania dziennego na tę jakże cenną witaminę. Przeczytajmy jakie odżywcze właściwości oraz lecznicze posiada bób oraz komu oraz dlaczego może nam zaszkodzić.
Bób tak samo jak inne strączkowe rośliny, jest prawdziwą skarbnicą witamin oraz odżywczych wartości. Cenimy bób z uwagi na liczne lecznicze właściwości. Bób między innymi wiąże żółciowe kwasy w grubym jelicie, a tym samym obniża samo stężenie cholesterolu we krwi. Z kolei dzięki sporej zawartości kwasu foliowego, zapobiec może wystąpieniu rozwojowych wad u płodu oraz wspomóc sam proces leczenia niedokrwistości.
Jak widzimy na załączonym obrazku bób jest nie tylko smaczny, ale także wyjątkowo zdrowy.