Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Gruszki i ich zastosowanie oraz właściwości

    Nie da się ukryć, że gruszki są przepysznym owocem. Pięknie pachną oraz smakują. Co więcej gruszki także leczą. Dzięki wielu minerałom oraz witaminom gruszki znalazły swoje zastosowanie nie tylko w kuchni, ale także w lecznictwie czy też kosmetyce.

    Prawdziwa skarbnica witamin

    Gruszki to prawdziwe skarbnice witamin takich jak: PP, C, B6, B2, B1, oraz A. Gruszki to także skarbnice minerałów: kwasów owocowych, boru, jodu, żelaza, miedzi, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, olejków eterycznych, błonnika, pektyn czy też węglowodanów.

    Spożywanie gruszek znacznie wspomaga pracę mózgu, a do tego chronią nas przed chorobami tarczycy, obniża ciśnienie krwi oraz usprawnia cały proces przemiany materii. Gruszki dzięki zawartości wszelkich składników, znalazły spore zastosowanie w kosmetycznym przemyśle. Mowa tutaj między innymi o produkcji balsamów, żeli pod prysznic, szamponów czy też peelingów.

    Jak widzimy zastosowania jest naprawdę sporo. Warto zatem owoce te wykorzystać.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more