Rzodkiewka zawiera kwasy organiczne, glikozydy, olejki eteryczne oraz przeciwutleniacze. Ma dzięki temu działanie bakteriobójcze, żółciopędne oraz także żółciotwórcze. Co więcej odkaża nasze drogi moczowe oraz oddechowe. Warto ją jeść.
Zbiór oraz podlewania
Po mniej więcej trzech lub czterech tygodniach od siewu rzodkiewki możemy już ją wyrywać do jedzenia. Raczej zbyt długo nie powinny rosnąć, ponieważ mogą parcieć czy też staną się niesmaczne. Jeśli siew był przeprowadzony zbyt gęsty, to miejsce powstałe wolne po pierwszy zbiorze pomoże kolejnym na rozwój swobodny.
A jak z podlewaniem? W zasadzie to przez cały okres uprawy, szczególnie gdy jest ciepło, to rzodkiewka wymaga niezmiernie obfitego podlewania. Nie ma dzięki temu zbyt ostrego smaku. Co więcej nie parcieje, a do tego jest atakowana o wiele słabiej przez ziemne pchełki.
Dla początkujących ogrodników jest to chyba wymarzone warzywo. Nie ma przy nim dużo pracy, szybko rośnie, a na dodatek jest pyszne.