Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Własna uprawa rzodkiewek? Dlaczego nie

    Rzodkiewka zawiera kwasy organiczne, glikozydy, olejki eteryczne oraz przeciwutleniacze. Ma dzięki temu działanie bakteriobójcze, żółciopędne oraz także żółciotwórcze. Co więcej odkaża nasze drogi moczowe oraz oddechowe. Warto ją jeść.

    Zbiór oraz podlewania

    Po mniej więcej trzech lub czterech tygodniach od siewu rzodkiewki możemy już ją wyrywać do jedzenia. Raczej zbyt długo nie powinny rosnąć, ponieważ mogą parcieć czy też staną się niesmaczne. Jeśli siew był przeprowadzony zbyt gęsty, to miejsce powstałe wolne po pierwszy zbiorze pomoże kolejnym na rozwój swobodny.

    A jak z podlewaniem? W zasadzie to przez cały okres uprawy, szczególnie gdy jest ciepło, to rzodkiewka wymaga niezmiernie obfitego podlewania. Nie ma dzięki temu zbyt ostrego smaku. Co więcej nie parcieje, a do tego jest atakowana o wiele słabiej przez ziemne pchełki.

    Dla początkujących ogrodników jest to chyba wymarzone warzywo. Nie ma przy nim dużo pracy, szybko rośnie, a na dodatek jest pyszne.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more