Nie da się ukryć, że jeżyna posiada naprawdę wiele właściwości prozdrowotnych. W zasadzie to uczyliśmy się już o tym w szkołach, a teraz uczą się świetnych właściwości jeżyn. Warto sobie je zapamiętać oraz wykorzystać w jadłospisie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać je do ciast, lodów oraz innych deserów. Jednak istnieją połączenia jeżyn nawet z mięsami. Musimy to wypróbować. Oby jak najszybciej. Już nie możemy się tego doczekać.
Bogate źródło błonnika
Jeżyny to naprawdę owoce bardzo bogate w błonnik. Musimy także wiedzieć, że dodatkowo przyspieszają samą przemianę materii, dzięki czemu to one są składnikiem pożądanym odchudzającej diety.
Jeżyna jest również zwana ostrężyną czy też ożyną. Przypomina swoim wyglądem malinę. Jej pędy jednak są o wiele, wiele dłuższe, jak i także bardziej kolczaste od pędów malin, a owoce są najczęściej czarne czy też ciemnofioletowe.
Lecznicze właściwości jeżyn już wykorzystywano w medycynie ludowej. Możemy je zbierać samodzielnie czy też kupić w sklepie.