Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Jeżyna i jej właściwości zdrowotne

    Nie da się ukryć, że jeżyna posiada naprawdę wiele właściwości prozdrowotnych. W zasadzie to uczyliśmy się już o tym w szkołach, a teraz uczą się świetnych właściwości jeżyn. Warto sobie je zapamiętać oraz wykorzystać w jadłospisie. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dodawać je do ciast, lodów oraz innych deserów. Jednak istnieją połączenia jeżyn nawet z mięsami. Musimy to wypróbować. Oby jak najszybciej. Już nie możemy się tego doczekać.

    Bogate źródło błonnika

    Jeżyny to naprawdę owoce bardzo bogate w błonnik. Musimy także wiedzieć, że dodatkowo przyspieszają samą przemianę materii, dzięki czemu to one są składnikiem pożądanym odchudzającej diety.

    Jeżyna jest również zwana ostrężyną czy też ożyną. Przypomina swoim wyglądem malinę. Jej pędy jednak są  o wiele, wiele dłuższe, jak i także bardziej kolczaste od pędów malin, a owoce są najczęściej czarne czy też ciemnofioletowe.

    Lecznicze właściwości jeżyn już wykorzystywano w medycynie ludowej. Możemy je zbierać samodzielnie czy też kupić w sklepie.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more