Każdy z nas gdy tylko mu coś doskwiera udaje się do lekarza. Po co? Po to, aby zdiagnozował naszą chorobę i oczywiście dobrał odpowiednie leki. Jednak prawdziwe bogactwo składników odżywczych i mineralnych oraz witamin znajdziemy w warzywach. Przykładem na to są brokuły.
Zdrowe oczy, prawidłowe ciśnienie i elastyczne stawy
Brokuły zawierają sporo luteiny oraz także witamin z grupy B oraz C. Naturalne jest to, że razem z wiekiem wzrok nam zaczyna nieco szwankować, to powinniśmy wiedzieć, że dzięki właśnie jedzeniu brokułów tenże proces możemy skutecznie spowolnić. Luteina ma tutaj szczególne zasługi. Z kolei duża zawartość potasu w brokułach pozytywnie wpływa na samą drożność żył oraz także przepływ krwi. Jeśli krew swobodnie płynie, to w sposób naturalny dochodzi do obniżenia ciśnienia krwi. Potas, który jest zawarty w brokułach pomoże nam usunąć nadmiar sodu.
Zaś wysoka zawartość witaminy C się przekłada na ilość kolagenu wytwarzanego, a więc budulca, który jest niezbędny do powstania łącznej tkanki oraz także chrząstki. Kolagen jest niezbędny także do pracy prawidłowej ścięgien oraz stawów. Po brokuły często sięgać powinny osoby, które mają zwyrodnienia stawów.