Wiele sieci sklepów jest zmuszonych do wycofania niebezpiecznych dla zdrowia, a nawet życia produktów. Główny Inspektorat Sanitarny przeprowadza wyrywkowo kontrole we wielu sklepach spożywczych, ale i również w magazynach produkcyjnych. Znamy listę produktów, która jest potencjalnie niebezpieczna dla zdrowia. Apelujemy by w żadnym wypadku nie spożywać produktów z listy poniżej!
Stwierdzenie zawartości białka soi w boczku surowym wędzonym 100 g
Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Boczek surowy wędzony Sokołów 100 g
Numer partii: 32471S
Data minimalnej trwałości: 02/10/2023
Producent: Sokołów S.A., Al. 550-lecia 1, 08-300 Sokołów Podlaski, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14290201 WE
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu mięso mielone wołowe 400 g
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 3 z 5 próbek produktu mięso mielone wołowe, schłodzone Rzeźnik 400 g.
Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: mięso mielone wołowe, schłodzone, 400 g, Rzeźnik
Numer partii: 5508365 04011323
Termin przydatności do spożycia: 27.09.2023
Producent: Zakład Przemysłu Mięsnego Biernacki Sp. z o.o., Golina, ul. Dworcowa 47 D, 63-200 Jarocin, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30063801 WE
Wyprodukowano dla : Lidl sp. z o.o. sp. k., ul. Poznańska 48, Jankowice 62-080 Tarnowo Podgórne
Wysoki poziom akryloamidu w określonych partiach płatków żytnich
Zagrożenie:
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w płatkach wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie ocen ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkty te mogą stanowić podwyższone ryzyko dla zdrowia konsumenta.
Szczegóły dotyczące produktów:
Produkt: Płatki żytnie, Lubella, 500 g
Data minimalnej trwałości / Numer partii: 25.11.2023 L211253LG
Data minimalnej trwałości / Numer partii: 26.11.2023 L211263LG
Producent: MW Food Sp. z o.o., ul. Chopina 10, 34-100 Wadowice
Bakterie Listeria monocytogenes w partii hamburgerów wieprzowo-drobiowych
Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto wysoką liczbę bakterii Listeria monocytogenes we wskazanej poniżej partii produktu pn. Hamburger wieprzowo-drobiowy.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.
Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Hamburger wieprzowo-drobiowy, 250 g
Marka: Dania Express
Numer partii: 153/V
Termin przydatności do spożycia: 14/06/2023
Producent: Konspol Holding Sp. z o.o., ul. Grottgera 40, 33-300 Nowy Sącz
Stwierdzenie zawartości białka soi w parówkach z szynki
Zagrożenie:
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność białka soi. Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Spożycie produktu przez osoby z alergią na białka soi może wywołać u nich reakcję alergiczną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt: Parówki z szynki „Stówki” 100%, 200 g, Sokołów
Numer partii: C32541
Data minimalnej trwałości: 06/10/2023
Producent: SOKOŁÓW S.A. Oddział w Czyżewie ul. Zarębska 48, 18-220 Czyżew, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL20134001
UWAGA!! PRODUKTY MOGĄ BYĆ W WIELU RÓŻNYCH SKLEPACH.
Aby zobaczyć wszystkie gazetki promocyjne – KLIKNIJ <TUTAJ>