Sałata jest warzywem niezwykle bogatym w kwas foliowy. Mamy na rynku kilka rodzajów sałaty i w zasadzie każda z nich ma nieco odmienny smak. Niektóre jak popularna sałata masłowa przechowywana może być niezmiernie krótko, z kolei sałata lodowa, utrzyma dłużej świeżość oraz smak. Czym te sałaty się charakteryzują?
Bogaty skład sałaty
Sałata na pewno jest warzywem niezmiernie bogatym w błonnik oraz w kwas foliowy. Zmniejsza dzięki temu wchłanianie się cukrów oraz tłuszczów. Sałata to źródło witaminy z grupy C, E i B, potasu, żelaza oraz magnezu.
Wiadomo nie od dzisiaj, że sałata pozwala na utrzymanie prawidłowej wagi oraz często jest ona zalecana przez dietetyków. Musimy także wiedzieć, że sałata zawiera bardzo mało kalorii. Miejmy świadomość, że w stu gramach sałaty masłowej znajduje się tylko piętnaście kalorii.
Jeśli interesuje nas największa wartość odżywczych kalorii, to powinniśmy sięgnąć po sałatę o ciemnozielonych, brązowych oraz czerwonych liściach. Musimy jednak pamiętać, że należy jeść sałatę świeżą, ponieważ w innym razie traci ona witaminy oraz minerały.