Strona i jej zaufani partnerzy korzystają z plików cookies m.in. w celu personalizacji reklam, prowadzenia statystyk. Możesz sprawdzić, jakie pliki cookies są wykorzystywane, oraz wyłączyć je w ustawieniach.

    Jakich pomidorów powinniśmy unikać?

    Mówi się, że pomidory jako warzywo są niezmiernie zdrowe. Musimy jednak mieć na uwadze, że nie wszystkie pomidory takie są. Powiedzmy sobie o tym nieco więcej.

    Tym pomidorom mówimy stanowcze NIE

    Bez dwóch zdań najlepsze są takie pomidory, które dojrzewają na krzakach. Chodzi o pomidory gruntowe. Pomidory te dojrzewają na słońcu i uprawiane są w glebie. W domu z kolei przechowywać je należy w pokojowej temperaturze. Gdy trzymamy pomidory w lodówce to tracą one niestety aromat oraz smak. W sklepach znaleźć możemy pomidory szklarniowe, które są uprawiane na mineralnej wełnie. Do tego są nawożone w sposób sztuczny i są spryskiwane owadobójczymi i grzybobójczymi substancjami. Są niestety także traktowane regulatorami chemicznymi wzrostu, które przyspieszają sam proces dojrzewania pomidorów.

    Nie są na pewno tak samo zdrowe jak pomidory gruntowe. Co więcej powinniśmy także unikać pomidorów zielonych. Jeśli zostaną one zerwane jako zielone, aby później dojrzeć, to mogą niestety osłabić funkcję naszych nadnerczy oraz nerek.




    Czytaj także:
    Od północy po południe. Portugalskie wina w nowej ofercie Biedronki
    Szał cenowy w Biedronce w tym tygodniu. Produkty za 1zł!

    Zielone Vinho Verde, tradycyjne Porto Tawny czy regionalne wino Alentejano?  Biedronka zabiera swoich klientów w podróż do słonecznej Portugalii, wprowadzając Read more

    Nowy sklep Lidla na Wilanowie
    Nowy sklep Lidla na Wilanowie

    Firma Lidl Polska rozwija sieć sklepów, mając na uwadze troskę o środowisko oraz dbając o rozwiązania zwiększające komfort robienia codziennych zakupów. W Read more